Amit a gépjárművek rugózásáról (felfüggesztéséről) tudni érdemes

Amit a gépjárművek rugózásáról (felfüggesztéséről) tudni érdemes

Ebben a cikkünkben a manapság legelterjedtebb gépjármű rugózási megoldásokat, azok előnyeit és hátrányait mutatjuk be. Ezen kívül összefoglaljuk gépjárművek rugózásának erősítési lehetőségeit mind haszongépjámrűvek, mind személyautók esetén.

A cikk szerzői jogvédelem alatt áll. A szerző hozzájárulása nélkül sem egészben, sem részben történő másolása nem megengedett, viszont hivatkozható a következő linkkel: www.auto-rugo.hu/blog-2/laprugo-legrugo. Részben történő másolásnál is kérjük megadni a linket.

A cikkben bemutatott rugók és rugóerősítő megoldások megtalálhatók és kiválaszthatók weboldalunk főlapján: www.auto-rugo.hu

 

1. Gépjárművek rugózása 

A gépjárművek rugózását napjainkban 3 fő módszerrel (rugós taggal) oldják meg. Mindegyik megoldásnak megvan a maga létjogosultsága. 

1.1. Csavarrugó

Ezt a rugótípust nevezik sokan (nem helyesen) spirálrugónak (vagy tekercsrugónak) is, emiatt mi is nevezhetjük spirálrugónak... Ez a legelterjedtebb gépjármű rugó típus.

Kép: Csavarrugók (spirálrugók, tekercsrugók)

Hátránya: Csak hosszirányú rugóerő (nyomóerő) felvételére alkalmas, emiatt a jármű felfüggesztésében sok egyéb alkatrészekre (pl. lengőkarok) is szükség van. Lineáris rugókarakterisztikával rendelkezik.

Előnye: Kis helyen elfér és így könnyen integrálható a számos felfüggesztési megoldásba. Emiatt személyautókban és kisebb haszongépjárművekben már szinte csak ilyen rugókat használnak a gyártók.

 

1.2. Laprugó

Egy vagy több hajlított acéllap (rugólap) van egy rugókötegben vagy újabban már akár csak egy rugólap. A rugólapok profilja lehet állandó (trapézrugó esetén) vagy parabola profilra hengerelt (parabolikus rugó). 

 

Kép: Laprugó kötegek

Hátránya: Nagy, hosszirányú helyigény a csavarrugókhoz képest. Lineáris rugókarakterisztikával rendelkezik. Nehéz.

Előnye: Oldalirányú erők és nyomatékok felvételére is alkalmas, emiatt a laprugó nem csak rugóként szolgál, hanem rögzíti is a jármű tengelyét (hídját) az alvázhoz. Így ez az egyik legköltséghatékonyabb megoldás. Különösen nagy terhelésnél, haszongépjárműveknél ez a leggyakoribb rugótípus

 

1.3.    Légrugó 

 A légrugóba egy kompresszor segítségével (ami lehet a járművön) vagy valamilyen külső egység (pl. benzinkúton, szervízben található kompresszor) juttatnak levegőt. A légrugóban levő levegő nyomásától függően változik a légrugó keménysége, azaz a jármű rugózása. 

Kép: Légrugó labdák

 

Hátránya: 1. Költséges és egyben komplex megoldás. 2. Karbantartást igényel. 3. Üzemzavarnál (légrugó labda kidurranása vagy kompresszor hibája) a jármű terhelt állapotban akár mozgásképtelenné is válhat. 

Előnye: 1. A rugóerő a levegő nyomásának változtatásával az adott terheléshez állítható, a rugóerő változtatható. 2. Progresszív rugókarakterisztikával rendelkezik.  

A légurgók alkalmazását tekintve:

a)    Teljes légrugós rendszerek: nincs más rugós tag az alváz és a tengely között, csak a légrugó.

b)    Segédlégrugós rendszerek: a légrugó valamilyen más rugóval párhuzamosan (pl. laprugó) veszi fel a jármű terhelését. Ilyen esetekben a segédlégrugót hívják tehermentesítő légrugónak is, mivel bizonyos terhelésnél részben tehermentesíti laprugókat a terheléstől.  

 

Kép: Teljes légrugós rendszer

 

Kép: Segédlégrugó laprugós hídhoz

 

2. Felfüggesztések

A fenti 3 féle rugóstag segítségével rengeteg különböző típusú gépjármű felfüggesztés létezik, melyek nagyon sokféleképpen csoportosíthatók. Mi, előkészítve a felfüggesztés erősítés témakörét, egy egyedi csoportosítással dolgozunk és csak a 4 legelterjedtebb felfüggesztési móddal (2 féle hátsó és 2 féle első) foglalkozunk.

2.1. Hátsó felfüggesztések

2.1.1.   Merevhidas laprugós felfüggesztés

Az azonos tengelyen lévő kerekeket egy merev tengely (híd) köti össze. A hidat az alvázhoz a laprugó rögzíti (egyéb elemekkel együtt: lengéscsillapító és egyes esetekben stabilizátor rúd). Amikor a laprugó már nem képes a járművön a terhelés felévételére a tengely és alváz közötti felütközésgátló gumibakra ül az alváz.

 

Kép: Merevhidas laprugós felfüggesztés

 

Kép: Felütközésgátló gumibak az alvázra szerelve (Iveco Daily)

 

Ilyen hátsó felfüggesztéssel rendelkeznek napjainkban a legelterjedtebb európai  kistehergépjárművek és a legtöbb nehéztehergépjármű is. Néhány példa az ilyen, merevhidas laprugós kistehergépjárművekre:

·      Mercedes Sprinter

·      VW Crafter

·      Fiat Ducato

·      Peugeot Boxer

·      Citroen Jumper

·      Renault Master

·      Opel Movano

·      Iveco Daily

·      Ford Transit

·      Ford Transit Custom

Kép: Mercesdes Sprinter, hátsó merevhidas laprugós felfüggesztéssel, 3,5 tonna össztömeggel, 

 

Valamint ilyen felfüggesztéssel rendelkezik a legtöbb pick up terepjáró:

·      Ford Ranger

·      Toyota Hilux

·      Mitsubishi L200

·      Nissan Navara (2014-ig)

Kép: Mitsubishi L200 pick up, hátsó merevhidas laprugós felfüggesztéssel, 3,5 tonna össztömeggel

 

2.1.2.  Kapcsolt (vagy másnéven csatolt) lengőkaros felfüggesztés csavarrugóval

Ennél a megoldásnál a csavarrugók alsó része a lengőkarokon kerül rögzítésre, míg a csavarrugók felsőrésze pedig az alvázhoz kapcsolódik. Rugóerősítés szempontjából fontos, hogy a lengéscsillapító nem a csavarrugó belsejében fut, hanem külön, azaz a csavarrugó belseje üres.

 

Kép: Kapcsolt (vagy csatolt) lengőkaros felfüggesztés

 

Ilyen hátsó felfüggesztéssel rendelkeznek napjainkban a legelterjedtebb európai 2,5 - 3,5 tonna össztömeg közötti (kisebb méretű) kistehergépjárművek, de nagyon sok közép- és alacsony árkategóriájú személyautó is. A legjellemzőbb ilyen haszongépjárművek:

·      Citroen Berlingo, Citroen Nemo, Citroen Jumpy

·      Dacia Dokker, Dacia Duster

·      Fiat Doblo, Fiat Fiorino

·      Ford Transit Connect

·      Mercedes Citan

·      Opel Vivaro

·      Peugeot Bipper, Peugeot Expert, Peugeot Partner

·      Renault Kangoo, Renault Trafic

·      Toyota ProAce

·      VW Caddy, VW Transporter

Kép: Dacia Dokker kisteherautó, kapcsolt lengőkaros hátsó felfüggesztéssel, 2,8 tonna össztömeggel

 

3.2.    Első (kormányzott kerékhez tartozó) felfüggesztések

3.2.1.   Csavarrugós felfüggesztések

A legtöbb kistehergépjármű esetén a kormányzott keréknél ún. McPherson vagy ahhoz hasonló felfüggesztéssel találkozunk. Ennél a megoldásnál a csavarrugó belsejében fut a lengéscsillapító, ami egyben egy lengőkar szerepét is ellátja és ami az ún. toronyban csatlakozik az alvázhoz. A megoldás előnye a költséghatékonyság és egyszerűség. 

 

Kép: McPherson felfüggesztés

Ilyen első felfüggesztéssel rendelkező járművek:

·      Citroen Jumper, Citroen Berlingo, Citroen Nemo, Citroen Jumpy

·      Dacia Dokker, Dacia Duster

·      Fiat Ducato, Fiat Doblo, Fiat Fiorino

·      Ford Transit, Ford Transit Connect

·      Mercedes Citan

·      Nissan NV400

·      Opel Movano, Opel Vivaro

·      Peugeot Boxer. Peugeot Bipper, Peugeot Expert, Peugeot Partner

·      Renault Master, Renault Kangoo, Renault Trafic

·      Toyota ProAce

·      VW Caddy, VW Transporter

 

3.2.2.   Tengelyirányú laprugós felfüggesztések

Ennél a megoldásnál egy laprugó a jármű motorja alatt kerül beépítésre és a laprugó két vége a jobb- és baloldali tengelycsonkon van rögzítve. Egyedi megoldás, kevés gyártó alkalmazza. A legnépszerűbb európai haszongépjárművek ilyen megoldással:

·      Iveco Daily

·      Mercedes Sprinter

·      VW Crafter

Kép: Keresztirányú (tengelyirányú) laprugó az első tengelyen